lördag 6 november 2010

Alla helgons dag

Yes, yes. Så var det lördag igen.
Det är väl bara till att försöka leva i stunden,
carpe diem som gäller då?
För det går nog så fort.

Ska dra spinning om en timme ungefär, sen får vi se om jag orkar träna på det, eller om jag måste vänta till i morgon.
Igår tränade jag lätt, lätt ben, maskiner bara, eftersom jag skulle köra spinning efteråt. Underhållsträning.
Nya passet var hårt! Svettigt som tusan, det är mycket tempo vill jag lova! Har också märkt att passen har en tendens att bli inriktade på en viss slags musik. Förra passet mycket tryck, mycket rytmer. Detta passet blev väldigt rockigt. :)
Undrar vad det kan bero på att det blir så? Haha.

I alla fall, igår käkade jag och Dragan middag på Texas Longhorn efter träningarna,
jag råkade nog beställa lite fel men det blev bra ändå ;p
Vi delade på en chokladbakelse till efterrätt. Och jag svär, det var den godaste jag ätit i hela mitt liv. Helt jävla stört gott.
Kan rekommendera den om någon käkar där, eller nej.. ni MÅSTE prova den! Annars missar ni nog en livserfarenhet ;)

Var hemma redan halv 10 men det gjorde inget, som sagt ska jag ju dra spinning.. Så behöver få vila ut ordentligt.
Såg två avsnitt Supernatural och jag läste om varför vi firar Alla Helgona / Halloween. Intressant! Har verkligen senaste året blivit intresserad om alla våra traditioner och helgdagar, varifrån de kommer och varför vi firar dem, så om någon annan också är intresserad:

Pastar in lite från Wikipedia -

"Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland.

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de norska brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton[2]) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina hushållseldar. Druiderna tände sedan stora bål varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att tända hushållselden med.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit."


Lite om halloween - som är en sammansättning av All Hollows Eve.
Lite om Alla helgona också då.

"Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till de dödas åminnelse.
I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen, tidigast den 31 oktober och senast den 6 november (oftast lördagen på vecka 44). Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.

Vid en helgdagsreform 1772 förlorade första november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.
Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag 1953 till lördag, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen.

Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristna kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa. Inom den de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst, och även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren. Sedan 700- eller 800-talet har dock firandet varit knutet till den 1 november.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag på 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila")."




Så ta en stund idag och hedra de döda!
Vi ska nog gå till kyrkan och tända ljus..

Inga kommentarer: